ZoundLab – Vibroakusztikus hangmérő tesztrendszer

Ez a vibroakusztikus hangmérő tesztrendszer a rezgés- és hangjelek fogadásával, elemzésével és kiértékelésével segít felügyelni a gépi folyamatokat.

ZoundLab tesztrendszer
A különböző hardverplatformokkal kínált alapra könnyedén ráépíthetők a 4–14 mérőcsatornás, rugalmas és bővíthető rendszermegoldások. Az analitikai adatok széles körének, a rugalmas konfigurációnak és a különféle értékelési lehetőségeknek köszönhetően a rendszer szükség szerint rugalmasan adaptálható a gépekhez és folyamatokhoz. A ZoundLab rugalmasságának és a kezelőfelület átlátható elrendezésének köszönhetően a felhasználó maximálisan kihasználhatja a ZoundLab rendszerben rejlő lehetőségeket, illetve olyan tesztkörnyezetet kap, amely szinte kezelői beavatkozás nélkül használható a szabadon meghatározható határértékek, referencia mérések és statisztikai változók objektív tesztelésére.

Vibroakusztikus tesztek ZoundLab elemzések

Elemzések

  • Gyakoriságelemzések: Lineáris, A-, B- és C-értékelések
  • Szűrési funkciók: Tetszőleges paraméter-beállítás (pl. aluláteresztő, felüláteresztő és sáváteresztő szűrők) külön-külön minden egyes elemzéshez
  • Integráció: Az időjel szimpla vagy dupla integrálása
  • Hangszintmérések: Lp, Leq és csúcsérték
  • Időelemzések: lassú, gyors, impulzus és egyéni
  • Szintelemzés: csúszó rms szabadon választható integrációs időkonstanssal, zound-lab mit fieldbook_1exponential átlagszámítás szabadon választható v időkonstanssal

Keskenysávú spektrum (FFT)

  • Felbontás: 50–3200 sor
  • Ablak funkció: négyzet, Hanning, Hamming, Blackman Harris, lapos tetős
  • Átlagszámítás: lineáris, exponenciális és szélsőérték-szabályozás

Szélessávú spektrum (1/n oktáv)

  • Sávszélességek: 1/1-, 1/3-, 1/12- és 1/24-oktáv
  • Átlagszámítás: lineáris, exponenciális és szélsőérték-szabályozás
  • Időelemzések: lassú, gyors, impulzus és egyéni

Pszichoakusztika (opcionális)
Az ISO 532B, DIN 45631 és ISO/R 131 szerinti állóhelyzeti hangosság. A DIN 4563/1A szerinti mozgás közbeni hangosság, durvaság, élesség, hangtónus és ingadozási mérték. Schwankungsstärke.

OCIAN-elemzés (opcionális)
Mozgásból eredő zajok objektív értékelése a BMW PR311-2 szabvány szerint, az OCIAN módszerrel összhangban

Tesztelési kritériumok

Határgörbe
A szabadon meghatározott idő- és gyakoriságtartomány alatti és feletti értékek (pl. szintjellemzők vagy referencia spektrumok), határgörbe meghatározása a csomóponti táblázat alapján, illetve a rendelkezésre álló referencia mérések átvétele és feldolgozása.

Statisztikai értékek
Statisztikai értékek számítása a szabadon meghatározott, független idő- és gyakoriságtartományok alapján. Az alábbi értékek állapíthatók meg: Középrték, minimum és maximum érték, dinamika (max. – min.), túlemelés (max. – középérték), csúcsérték (max. – középérték)
Szinttel kapcsolatos statisztikai értékek: Szabadon meghatározható százalékos szintek a választható jelszakaszok alapján.

Időjelrögzítés, offline elemzés, és hanghullám-konvertáló eszköz
Rögzítés: Időjeladatok rögzítése az analitikai folyamattal egyidejűleg
Offline elemzés: A rögzített időadatok offline elemzése az analitikai adatok és a határértékek módosításával
Hanghullám-exportálás: egyéni fájlok vagy teljes könyvtárak konvertálása; többcsatornás fájlok automatikus szétválasztása egy- vagy kétcsatornás (sztereó) hangfájlokra
Újbóli mintavételezés: Újbóli mintavételezés a választható, szabványos audió mintavételezési frekvenciáknál (11025 S/s, 22050 S/s vagy 44100S/s)