OCIAN – Zajminőség ellenőrzése

OCIAN – zavaró, mozgásból eredő zajok objektív osztályozása – nyikorgás, zörgés, nyöszörgés és kattogás vizsgálata az utcai gerjesztésre jellemző háttérzajokkal.

OCIAN Zaj minőség ellenőrzése, ZINS
A zajminőségre vonatkozó ellenőrzéseknél objektív értékelési szempontokat kell felállítani a zaj zavaró hatásának szubjektív mértékére vonatkozóan. Az iparág sok időt és energiát fektetett egy olyan szoftver kidolgozásába, amely az azonos szabványok szerint mért zajszinteket összehasonlítja az ügyfelek átlagos szubjektív tapasztalataival.

Ezen törekvések eredményeként született meg az OCIAN koncepció. Az OCIAN egy mozaikszó (Objective Classification of Instationary Annoying Noise, magyarul zavaró, mozgásból eredő zajok objektív osztályozása). A koncepciót világszerte szabadalmaztatták. Ezzel egyidejűleg az OCIAN hatálya alá eső N10-Zwicker hangossági vizsgálat is meghódította a piacot.

Mindkét értékelési szabványt számos OEM-gyártó beépítette a folyamataiba (pl. BMW PR 311.2, TP JLR-00-187 stb.).

A vizsgálat a gyártósoron belül és kívül is elvégezhető.
A gyártósoron belüli vizsgálat a szerelősoron történik.
A gyártósoron kívüli vizsgálatnál a tesztberendezést nem a szerelősorba szerelik be (a rendszereknél és komponenseknél ez a jellemzőbb).Ennek oka a magas ciklusszám és a teszt automatizált végrehajtására rendelkezésre álló rövid idő.

A ZINS nemcsak komponenseket szállít a tesztberendezésekhez, hanem teljes körű tervezési szolgáltatást is biztosít a berendezések gyártósori és azon kívüli telepítéséhez.