Mi a vibráció? – Vibrációkeltés és rezgésvizsgálat

Vibráció keltése. Miért van szükségünk mesterséges vibráció létrehozására? Ismerjük meg a rezgésvizsgálat célját és fontosságát.

3-tengelyü vibrációs tesztrendszer

Mi a rezgésvizsgálat?

Kísérlet termékek tervezéséhez, szűrővizsgálatok a minőségellenőrzéshez.

A rezgésvizsgálatban azt a vibrációs környezetet szimulálják, amelynek a termék a valódi felhasználás során lesz kitéve. A termékeket ilyen környezetben tesztelik, hogy megállapítsák a tartósságát vagy ellenőrizzék a fejlesztéseket.

Kétféle rezgésvizsgálat van

„Vibrációs próba” 
Olyan rezgésvizsgálat, melyet arra használnak, hogy a tömegtermelés egy próbadarabját vagy reprezentatív modelljét teszteljék vele. A termék konstrukció javítására használják.

„Vibrációs igénybevételi szűrővizsgálat” 
Az összes legyártott terméket megvizsgálják, hogy kiküszöböljék a hibás darabokat és jóváhagyják a hibátlan termékeket. Egyes iparágakban kötelező lehet az elvégzése.

 

Gépkocsi esetén 


A vibráció elválaszthatatlanul hozzátartozik egy gépkocsi mozgásához. A vibráció sokféle hatást gyakorol a hosszú idejű és az off-road gépkocsivezetésre. A vibráció tartósságának és hatásának a megfigyelése fontos eljárás a termékek megbízhatóságának a megállapításához.

A rezgésvizsgálatok folyamán az összes olyan környezetet szimulálják, amelybe a gépkocsi az élettartama folyamán kerülhet.

Vizsgálják a gumiabroncs, a gépkocsi testének és alvázának rezgéscsillapítását és mozgási jellemzőit. Vizsgálják azt is, hogy milyen hatást gyakorol a vibráció a gépkocsi elektronikájára, például a rádióra és az audió rendszerre.

Elvégzik a jármű üléseinek és biztonsági berendezéseinek a szimulációs vizsgálatát is.

 

Hordozható CD lejátszó esetén 


Az olyan készülékek esetén, mint a hordozható CD lejátszó, a legtöbb meghibásodás valószínűleg hordozás közben következik be. Az ilyen készülékek egyik legfontosabb előnye a hordozhatóság. A rezgésvizsgálat alapvető fontosságú a termék fejlesztése során.

A legrosszabb vibrációk akkor jönnek létre, amikor úgy kerékpároznak egy göröngyös úton, hogy a hordozható CD lejátszót a bicikli csomagtartó kosarába teszik.

Az IMV tesztlaboratóriumát valóban arra kérték fel, hogy azt a vibrációt és igénybevételt vizsgálják a rezgésvizsgálati berendezésükkel, amely a rázós bicikliúton érheti a készüléket. A tesztkészüléket folyamatosan működtetik úgy, hogy 30 perces tesztelés egy napos biciklis igénybevételnek feleljen meg.

Ez a vizsgálat fokozza a termék megbízhatóságát és csökkenti a garanciális követelések számát.

 

3 tengelyű rezgéssel valós vibrációt hozunk létre

A vibráció közelítse a valós vibrációt
A rezgésvizsgálatnak az a célja, hogy szimulálja a terepen mérhető tényleges vibrációt. A termékek nem csak egyirányú, hanem bonyolultabb, egyidejűleg két- vagy három irányú vibrációnak is ki vannak téve. A két vagy három tengellyel létrehozott többtengelyű gerjesztés lehetővé teszi olyan vibrációs karakterisztikák megvalósítását, amelyek nem találhatók meg az egytengelyű gerjesztés esetén és sok tesztelési időt megtakarítanak.

Az IMV nem csak azt teszi lehetővé, hogy kéttengelyű egyidejű vagy háromtengelyű szekvenciális rezgésvizsgálatot végezzenek, hanem azt is, hogy háromtengelyű, egyidejű vizsgálatokat végezzenek. Az IMV támogatja sok termék esetében a minőség és a biztonság javítását azáltal, hogy olyan vibrációt állít elő, amely hasonlít a terepen jelentkező tényleges vibrációhoz.